Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dr. Sabahat Karakaşlılar

El Ayak Ağız Hastalığı

El ayak ağız hastalığı, çocukluk çağının döküntüler ile seyreden viral bir enfeksiyon hastalığıdır.

Etkeni Picornaviridae ailesinden olan, Coxsackie virüs A 5,6,7,9,10,16, Enterovirüs 71, Coxsackie virüs B serotipleri ve Echovirüslerdir. Bu virüslerde Enterovirüs 71 ile olan hastalıklar en ağır seyreder ve özelikle nörolojik ve kardiyak tutulumlar ön planda olur.

Genellikle bebek ve çocuk yaş grubunda görülür. Yaz ve sonbahar aylarında salgınlar yapar. Ağız ve solunum yolları ile çok hızlı ve yüksek bulaştırıcılığı olan bir hastalıktır. Vücuttaki kuluçka süresi 3-5 gündür. Hastalığın ilk 1 haftasında bulaştırıcılık çok yüksektir.

Klinik olarak genellikle hafif seyirli bir hastalıktır. Ateş olmayabilir, ancak olursa yüksek derecelerde seyreder. Baş ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik, iştah kaybı gözlenebilir. Hastalığın en tipik klinik özelliği ise ağız, el ve ayaklarda olan ağrılı kırmızı döküntülerdir. Ağız içindeki döküntüler aft ve ülserlere dönüşebilir.

Deride ise eller ayaklardan daha sık tutulum gösterir. Derideki döküntüler sonradan içi su dolu veziküllere dönüşebilir. Tırnak yatağının tutulması ile birlikte tırnaklarda şekil bozukluğu, düşme gözlenebilir. Tüm döküntüler yaklaşık 1 hafta içinde iyileşir.

Hastalıktan korunmak için genel hijyenik önlemler yeterlidir. Su ve sabun ile elleri yıkamak, Temas yüzeylerinin, oyuncakların uygun şekilde dezenfeksiyonunu sağlamak, Yakın temastan kaçınmak çok önemlidir.

El ayak ağız hastalığı, viral bir enfeksiyon hastalığı olduğundan özel bir tedavisi yoktur ve hastalık kendini sınırlar. Semptomatik olarak ateş düşürücüler ve bol su desteği gereklidir.

Sağlıklı günler dilerim.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER