Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dr. Sabahat Karakaşlılar

Özgüvenli çocuk yetiştirmenin kuralı var mıdır?

Özgüven; birkaç boyutu ile ele alınacak bir kavram olmasına rağmen, genel olarak ‘Ben olduğum için değerliyim’ duygusudur. Özgüveni yüksek bir birey, değerli  hissetmek için başka kişilere veya değerlere ihtiyaç duymaz. Kendisiyle ve dış faktörler ile barışıktır ve var olduğu haliyle mutludur.

Bireydeki bu değerlilik duygusu yani özgüven, doğuştan gelmez. Her birey özgüvenini ailesinden kazanır. Çocukların bağları ilk olarak anneleri ile kurulduğundan, annelerin rolü çok önemlidir.

Günümüzde bireylerin ve özellikle kadınların kendileri ile olan barışını bozan etkenler gittikçe artmaktadır. Sosyo ekonomik gelir eşitsizliği, yaşama kaygıları, çocuk yetiştirme zorlukları bunların başında gelmektedir. Ancak, Türkiye’de kadınların %40’ında fiziksel özgüven eksikliği görülmekte ve her geçen yılda bu oran artmakta imiş.

Dolayısı ile mutsuz kadın, mutsuz anne ve mutsuz, özgüveni oluşmamış çocuk ve geleceği inşa eden bir toplum demektir.

Özgüvenin temelinde 3 ana unsur sayılabilir.

1- Değerli hissetme hali.

2- Özerklik ve seçebilme hali.

3- Gelişim alanlarını keşfetme hali.

Çocuklar ailelerini ve özellikle de annelerini model aldıklarına göre, aile içi iletişimimiz çocukların özgüveninin oluşmasında en önemli basamaktır. Çocuklar ile koşulsuz bir sevgi dili oluşturulmalıdır. Aksi durumda, çocuğa konulan koşullar, kurallar, sürekli olumsuz eleştiriler özgüveni sarsar.

Gelelim fiziksel özgüvene; yani ‘Dış görünüş ile barışık olma’ durumu. Fiziksel özgüveni yüksek olan bir kadın, mutludur, kendini oluşturulmuş ve yaratılmış güzellik kavramlarından uzak tutar ve kıyaslama yapmaz. Dolayısı ile de mutlu ve özgüveni yüksek çocuklar yetiştirebilir.

Ailelerime tavsiyelerim;

1- Özgüvenin birinci temeli, ‘Ben olduğum için değerliyim’ inancı olduğundan, kural, koşul, şartlar değersizlik duygusu oluşturabilir. Ancak hiç ödüllendirmeyin veya hiç kural koymayın demek yanlış olur.

Ödül ve övgü, çocuğa her başarılı olduğunda veya iyi bir davranışta bulunduğunda, her istediğini vermek, almak olmamalıdır. Sevgide koşul yoktur.

2- Özgüvenin   ikinci temeli, ‘Ben kararlarımı verebilirim’ inancı olduğundan, ailenizin yapabileceği sınırlar içerisinde seçme özgürlüğü verildiğinde özgüven geliştirebilir.

3- Özgüvenin üçüncü temeli, ‘Ben yapabilirim’ inancı olduğundan, çocuklara kendi sorunlarını çözme şansı verilip yol gösterildiğinde bu inançlarını gerçekleştirebilirler.

4- Çocuklar ailelerinin ayna görüntüsüdür. Aile içinde nasıl davranıyorsanız çocuklarınız da kendi sosyal ortamlarında ayna gibi davranışlarınızı yansıtacaktır.

5- Son olarak, özgüveni belirleyen en önemli faktör, annelerimizdir.

Annemi çok seviyorum.

Sağlıklı günler dilerim.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER