Kış aylarına girerken Çocuk Doktoru olarak en sık karşılaştığım sorulardan birisi de, grip aşısı olalım mı?
Bu günkü yazımda sorularınıza yanıt olabilmeyi dilerim.
Grip, İnfluenza A ve B virüslerinin yol açtığı, her yıl sonbahar ve kış aylarında görülen, çok hastalandırıcı ve hatta ölümcül sonuçları olabilen bir hastalıktır.
Çocukluk çağının en sık görülen enfeksiyonları, virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır.
Virüsler genellikle havalardaki ısı değişikliklerine dayanıklı olduklarından, toplumsal geçiş göstererek çok hızlı yayılım gösterirler. Bu nedenle de uzun süren enfeksiyonlar yaparlar. Grip hastalığını ve oluşabilecek olumsuz sonuçları önlemenin tek yolu korunmaktır.
Çoğumuz hastalıklardan korunma yöntemlerini biliyor ve uyguluyoruz. Bunların başında temizlik kuralları ve sağlıklı beslenme geliyor. Bu korunma yöntemlerinin hızlı yayılım gösteren zamanlarda yetersiz kalabilmesi nedeniyle
de, özellikle grip hastalığından korunmanın en kolay yolu aşılanmaktır.
AŞI HAYAT KURTARIR
Ne zaman aşılanmalı?
Grip aşısı, kuzey yarım kürede kış ayına girmeden, iklim değişiklikleri nedeniyle gece ve gündüz arasındaki ısı farkı oluşmaya başladığı dönemde yapılmaya başlanmalıdır. Bu dönem genellikle Ekim ayında başlar.
İnfluenza virüsünün dolaşımı mart ve nisan aylarına kadar devam etmektedir. Bu nedenle aşı yapılması geciktiyse şubat ayına kadar aşı yapılabilir.
Kimler aşılanmalı?
1. 5 yaş altındaki çocuklar
2. 65 yaş üzerindeki yaşlılar
3. Altta yatan kronik hastalığı olanlar
4. Bağışıklık sistemi düşük olanlar
5. Akciğer, kalp, böbrek, kan ve sinir sistemi hastalığı olanlar
6. Obez olan kişiler
7. Aspirin kullanmayı gerektiren hastalıkları olanlar
8. Sağlık çalışanları
9. Kalabalık ortamda yaşayan kişiler
Hangi aşıyı olalım?
Ülkemizde 6 aylık çocuklardan itibaren uygulanması güvenli olan inaktif grip aşıları
bulunmaktadır.
İnfluenza virüsleri her dönem antijenik kılık değiştirme özelliğine sahiptirler. Bu nedenle, 1945 yılından itibaren, her yıl bir önceki yılın en ağır hastalık yapan ve ölümcül sonuçlara neden olan virüs izole edilerek ve öldürülerek cansız yani içinde canlı virüs bulunmayan aşı üretilir.
Aşının içinde Alüminyum ve Tiyomersal bulunmamaktadır.
Aşı uygulandıktan sonra hastalık oluşur mu?
İnfluenza aşısı inaktif aşı olduğundan hastalık oluşturmaz. Bağışıklık sistemimiz çok fazla sayıda antijene yani uyarana cevap verebilme kapasitesine sahiptir. Bu nedenle karşılaştığımız her antijene sağlıklı bir hastalanmama cevabi oluşturur.
Tekrar belirtmek isterim ki, hastalığı önlemek ve hastalanmamak, hastalığı geçirmekten ve hastalığın oluşan etkilerini yaşamaktan çok daha kolaydır.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.
YORUMLAR