Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Uluslararası Tekstil ve Ticaret Merkezi’nin (BUTTİM) “Bursa Ekonomisi ve Gelecek Vizyonu” konulu toplantısına katıldı.
tekstilhaber.com’un haberine göre, BTSO’nun çalışmalarıyla ilgili BUTTİM üyelerine bilgi veren Burkay, gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.
‘Zor bir süreçten geçiyoruz’
Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de zor bir süreçten geçtiğini belirten Başkan Burkay, “İçeride ve dışarıda yaşanan gelişmeler, yanı sıra ekonominin içinde bulunduğu durum. Pandemi, ardından gelen 6 Şubat depremleri, Rusya-Ukrayna Savaşı ve son olarak da İsrail’in Gazze’de yol açtığı insanlık dramı. Tüm dünyada yönetilmesi zor bir süreçten geçiyoruz. Yüksek enflasyonla mücadele kapsamında ortaya konan para politikaları bizlere zorluklar yaşatıyor. Şirketlerimizim bu süreci daha kolay atlatması için alınması gereken tedbirleri sürekli ekonomi yönetimimize, bakanlarımıza, ilgililere aktarıyoruz.” dedi.
‘Dünya Trump’ın seçilmesini olumlu karşıladı’
Donald Trump’ın zaferiyle sonuçlanan ABD seçimlerine de değinen Burkay, “Devletlerin kendi duruşları vardır. Lider değişimiyle esasta temel bir değişiklik olmasa da usulde farklılıklar olur. Trump’ın seçilmesini dünya genel olarak olumlu karşıladı. Özellikle ‘savaşları durduracağım’ mesajının olumlu bir etkisi oldu.” diye konuştu.
‘Son 7 yılda ihracatta yavaşladık’
Bursa ekonomisine ilişkin mesajlar da veren BTSO Başkanı, Bursa’nın krizlere rağmen pozitif ayrıştığını, ancak istenen noktada olmadığını belirterek, “Son 7 yılda özellikle ihracatta yavaşladık. Bursa’nın önüne geçen şehirlerin olduğunu görüyoruz. Bununla ilgili atılması gereken adımlar var. Biz bu adımlar üzerinde çalışıyoruz. Geçmişten gelen gücümüzü geleceğe taşımamız lazım.” ifadelerini kullandı.
BTSO olarak tekstil sektörüne yönelik çalışmaları hakkında da bilgi veren Burkay, şunları söyledi:
UR-GE Projeleri
“Yönetime geldiğimiz 2013’te 16 makro proje ile yola çıkmıştık. Ancak bu sayı arttı. 60’dan fazla makro projeyi hayata geçirdik. Tekstil sektöründe BUTTİM ile birlikte yürüttüğümüz çok sayıda proje var. Özellikle UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi) projelerimizde tekstil ön planda. Burada finansmanın yüzde 75’ini BTSO olarak biz karşılıyoruz.
‘Yeni pazar arayışları şart’
Kriz dönemlerinde en büyük güçlük pazar ve ürün çeşitliliği. Yeni pazar arayışlarımız mutlaka olmak zorunda. Bu anlamda da bir çok etkinlik yaptık.
BUTTİM’de yapısal değişiklikler var. Geniş bir perspektifle güzel işler yapılıyor. BTSO olarak bütün projelerde sizlerin yanındayız.”
‘Yenişehir en işlek havaalanlarından biri olacak’
Yenişehir Havaalanı’nın yeniden canlanmaya başladığını hatırlatan Burkay, bölgenin kargo taşımacılığıyla da hareketlendirildiğini belirtti.
Yolcu uçaklarının asıl geliri kargodan sağladığını hatırlatan Burkay, “Yenişehir en işlek havaalanlarından biri olacak” dedi.
TEKNOSAB’da yapılan çalışmaları da anlatan Burkay, TEKNOSAB’ın Türkiye’nin ötesine geçtiğini savunarak, şu ifadeleri kullandı:
‘TEKNOSAB 2027 sonunda tam kapasite çalışacak’
“TEKNOSAB, Bursa, hatta Türkiye ekonomisini dönüştürecek bir noktaya geldi. Kamulaştırma ve altyapı çalışmaları 4 yılda tamamlandı. 37 parselde yatırım başladı. TEKNOSAB’da üretime başlayan firma sayısı 11. 26 firma da yıl sonuna kadar üretime başlayacak. 2027 sonunda bölgenin tamamında üretim başlamış olacak.”
TEKNOSAB’da girişim sermaye fonu yöntemiyle hayata geçirilen Lojistik Teknopark projesine ilişkin de bilgi veren Burkay, şunları söyledi:
‘Bursa iş dünyası Lojistikpark’ta yerini almalı’
“Bu projede bütün Bursa iş dünyasının yer almasını istiyorum. İş dünyasının hem projeye katkı sağlamasını hem de fayda sağlamasını amaçlıyoruz. Bursa Gümrüğü de oraya taşınacak. Güney Marmara’nın en büyük lojistik parklarından biri olacak.
‘En az 10 bin dolar ile girilebilir’
İlk ihraç işlemleri için 15 Kasım’a kadar başvuru yapılabilir. Hisse başı 1 dolar olacak. En az 10 bin dolar ile girilebiliyor. 2025 ve 2027’de de hisse satışları yapılacak. Daha sonra halka arz süreci de olacak.
‘600 ortaklı olacak’
Arazi ve imar hazır. Arsa da bizim bina da bizim olacak. 30 ayda bitirilmesi planlanıyor. Şu anda 400’ün üzerinde ortak var. Hedefimiz 600 yatırımcı.”
BUTTİM’de 90 ihracatçı fırma var
Toplantıda konuşan BUTTİM Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Şengül de doluluk oranı yüzde 96’ya ulaşan merkezde 90 ihracatçı firma bulunduğunu söyledi.
Şengül, “Amacımız BUTTİM’in bir tekstil ve ticaret merkezi olduğunu Türkiye’ye ve dünyaya duyurmak” diye konuştu.
Toplantı sonunda BUTTİM Başkanı Şengül, BTSO Başkanı Burkay’a teşekkür plaketi sundu.
Burkay ve toplantıya katılan BUTTİM üyeleri hatıra fotoğrafı çektirdi.