Bursa’nın İznik ilçesinde 29 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek organizasyona yönelik çalışmalar sürüyor.
Organizasyonla ilgili açıklamalarda bulunan oyunların organizasyon komitesi başkanı Dr. Hakan Kazancı, ilçede 600 dönümlük arazide yapılan çalışmalarda sona gelindiğini belirtti.
Organizasyonda, Türk dünyasının geleneksel sporlardaki öncü rolünü tüm dünyaya göstereceklerini söyleyen Kazancı, Dünya Göçebe Oyunları’nın, Türk Devletler Teşkilatı’nın devlet başkanları düzeyinde kararlaştırılmış dünyanın en büyük geleneksel spor organizasyonu olduğunu ifade etti.
Alanda 5 bin seyirci kapasiteli, demontal ana tribünümüz buluacağını anlatan Kazancı, “Bunun yanı sıra diğer tribünler, güreş ve okçuluk alanları da mevcut. Ayrıca yeme içme alanları, geleneksel el sanatlarının ziyaretçilerle buluşacağı etno pazar, ibadet alanları, ateş başı sohbetleri için doğal amfiler, atlı sporlar için 500 at barınağı ile at deneyimleme ve okçuluk eğitim alanları yer alacak.” dedi.
Oyunların yalnızca bir spor organizasyonu değil büyük bir kültür organizasyonu olduğunu vurgulayan Kazancı, şunları kaydetti:
“Yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin yanı sıra dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanın da televizyonlardan izleyeceği oyunlara herkesi davet ediyorum. Kuracağımız karavan parkıyla, çadırlar için oluşturacağımız kamp alanlarımızla burası unutulmayacak bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Dört gün boyunca kültürler kaynaşırken geleneksel sporlar üzerinden barış mesajları verilecek. Güreşten atlı sporlara, okçuluktan çeşitli takım oyunlarına kadar 40’ın üzerinde sportif yarışma düzenlenecek. Ülkeler renkli gösterilerini sergilerken, geleneksel oba kültürü yaşatılacak, evrensel ve yerel tatlar deneyimlenecek. Ziyaretçiler için de çok özel vakit geçirebilecekleri deneyim alanları olacak.”
Bölgede üst düzey protokol çadırlarının da bulunacağınu anlatan Kazancı, “Bu çadırların ortasına sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir kardeşlik çınarı dikilecek. 6-7 ülkeden gelen toprak ve sularla dikimini yapacağız. Cumhurbaşkanlığı çadırları ve diğer çadırlar burada kalıcı olacak. Bizden sonra da turistlerin gezebileceği, festival alanı olarak kullanılabilecek alanlar bırakacağız.” diye konuştu.
İznik’in birçok farklı yerden rahatlıkla ulaşılabilen, doğanın içinde bir konumu olduğunu belirten Kazancı, “İstanbul’dan, Ankara’dan, Balıkesir’den, Türkiye’nin hemen her yerinden misafirlerimizin rahatlıkla gelebileceği bir konumdayız. Misafirlerimiz buraya geldiğinde Orhun Anıtları’nın birebir replikalarını görebilecek. İsteyen karavanıyla, isteyen çadırıyla burada kalıp hem oyunları izleyecek hem bu atmosferi yaşayabilecek.” ifadesini kullandı.
Dünya Göçebe Oyunları ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla 2014’te Kırgızistan’da Issık Gölü çevresinde gerçekleştirildi. İkinci etkinlik 2016’da, üçüncüsü ise 2018’de yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Dünya Etnospor Konfederasyonu öncülüğünde gerçekleştirilecek 4. Dünya Göçebe Oyunları süresince göçebe halkların kültürüne ışık tutulurken sporun birleştirici gücü vurgulanacak. 100’ün üzerinde ülkenin katılacağı Dünya Göçebe Oyunları’na 3 binin üzerinde sporcunun katılması bekleniyor.
Bursa HABERİ