Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Eski Şube Başkanı Engin Er, İstanbul ve Kütahya’da yaşanan depremlerin ardından olay.com.tr yayınında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
16 yıl boyunca Jeoloji Mühendisleri Odası’nda yöneticilik ve başkanlık görevlerini yürüten Er, büyük Marmara depreminin hala beklendiğinin altını çizerek Bursa’yı uyardı.
Melisa Öztürer Özkan’ın sorularını yanıtlayan Er, Bursa’nın İstanbul haricinde özel bir durumu olduğunu belirterek, “Bursa, 3 ana fay hattı üzerinde beklenen depremlerin 3’ünden de etkilenir” dedi
Er, şunları söyledi:
1-Marmara denizinin içerisinde olması beklenen ve 7.6 ‘ya varan büyüklükteki potansiyali olan büyük Marmara depreminden Bursa ciddi şekilde etkilenir.
2-Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın (KAF) orta kolu dediğimiz İznik Gölü’nün güneyinden başlayarak Gemlik’te birkaç kola ayrılıp, Orhangazi segmenti yapıp, Mudanya’dan Karacabey’e devam eden bir segmenti var ki bu KAF’ın kuzey koluna göre daha uzun süredir sessiz ve enerji biriktiriyor. Burada deprem olursa bursa beklenen İstanbul depreminden daha fazla Bursa etkilenir. Bursa daha çok etkilenir. Çünkü yerleşim yerlerinden devam eden; İznik’ten Orhangazi’den Gemlik’ten Mudanya’dan Karacabey’e devam eden bir hat.
3-Bursa’da küçük kıyamet olarak adlandırdığımız 1855 depreminin, yeni tespit edilen kayapa-yenişehir fayı üzerinde olduğu muhtemel. Burada bir deprem olursa çok ciddi hasar oluşturur. Ayrıca 1855’deki Bursa ile şimdiki Bursa’ya bakacak olursak yaşanacakları hayal dahi etmek istiyorum. 150-180, hadi diyelim 200 yıllık periyodu düşünecek olursak 1855’den bu yana geçen sürede artık 200 yılın zamanı geliyor. Tarih ve bilim bize 7’nin üzerinde depremin yaşanacağını söylüyor.