Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bursa’nın 50 yıllık medya kuruluşu el değiştirdi

Satılacaktı, küçülecekti, kapanacaktı derken Bursa’nın en eski medya kuruluşunun kaderi sonunda belli oldu. Bursa’nın 50 yıllık gazetesi Bursa Hakimiyet ile ASTV, Radyo S ve internet sitesini bünyesinde bulunduran Medya S, İstanbul merkezli ACG şirketine satıldı. Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, devir işlemlerinin ardından çalışanlarla bir araya gelerek vedalaştı. Sönmez’in çalışanlarla yaptığı toplantıda söylediği “Biz buraya kadarını yapabildik. İnşallah bizden sonrakiler daha iyi, daha gelişmiş bir yere götürürler.” sözleri dikkat çekti. Satışla birlikte medya emekçilerinin hak kaybına uğramadığı belirtilirken, şimdi gözler yeni yönetim ve izleyeceği yayın politikasında.

Satılacaktı, küçülecekti, kapanacaktı derken Bursa'nın en eski medya kuruluşunun kaderi
Esat Kaplan

Yıllardır “Küçük Babıali” diye anılan Bursa basını bugünlerde yine tarihi günlerden geçiyor.

Bursa’nın en eski gazetesi Bursa Hakimiyet ile ASTV, Radyo S ve internet sitesini bünyesinde bulunduran Medya S’in geleceği sonunda şekillendi.

Uzun süre önce kadrosu olabildiğince azaltılan, televizyonunun yayın ağı sadece karasalda kalacak kadar daraltılan, Cavit Çağlar’a ait Olay TV ile Olay FM’in kapanmasının ardından satılıyor-kapanıyor söylentilerinin sonu gelmeyen Medya S el değiştirdi.

RESMİ TARİHİ 50 YIL, GAYRİRESMİ TARİHİ 75 YIL

Bugünkü Bursa Hakimiyet, ilk yayınını Bursa’nın kurtuluş günü olan 11 Eylül’de, 1974 yılında yapmıştı. Ancak temsil ettiği misyon itibariyle gazetenin tarihi daha gerilere gidiyor.

Bursa’da ilk Hakimiyet gazetesi 1950’de yayın hayatına başladı. Gazete dönemin iktidarı Demokrat Parti’nin yayın organı ve sahibi de Demokrat Parti Bursa İl Başkanı Hayri Terzioğlu’ydu.

Hakimiyet, 70’li yıllarda Bursa basınının en önemli gazetesi olurken, 1974 yılında Bursa’da gazeteler başbayiliği yapmakta olan Armağan Gerçeksi yeni bir girişimde bulundu. Gerçeksi, İstanbul merkezli Günaydın ile ortaklık yaparak, Bursa Gazetecilik ve Yayın AŞ’yi kurdu. Şirket, Hayri Terzioğlu’ndan Hakimiyet gazetesinin isim ve yayın haklarını satın aldı. Hakimiyet, son sayısını 10 Eylül 1974’te yayımlarken, Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 52. yıl dönümü olan 11 Eylül 1974 de Bursa Hakimiyet’in doğum günü oldu.

BURSA HAKİMİYET’TEN MEDYA S’E

Bursa’da bilgisayarda dizilen ve ofset tekniğiyle renkli basılan tek gazete olan Bursa Hakimiyet, 1987 yılında Sönmez Holding tarafından satın alındı. Sönmez Holding kurucusu Ali Osman Sönmez, iş dünyasının etkin isimlerinden biriydi. Yıllarca Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanlığı yaptı.

Bursa Hakimiyet’in Sönmez Grubuna geçmesinden birkaç yıl sonra önce özel radyolar, ardından özel televizyonlar girdi hayatımıza. Radyo S 1993’te, AS TV de 1994’te yayın hayatına başladı.

Hemen hemen aynı tarihlerde Ali Osman Sönmez Ankara’ya, Doğru Yol Partisi Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gidiyor (20. Dönem: 8 Ocak 1996-25 Mart 1999), BTSO Başkanlığıyla birlikte holding yönetimini ve bu arada medyayı da oğlu Celal Sönmez’e bırakıyordu. Tabii resmi olarak… Başka deyişle Ali Osman Sönmez’in bir eli hep Bursa’da, medyadaydı. Üstelik bir siyasetçi olarak güçlü bir iletişim kanalına sahip olmak büyük avantajdı. Hele de rekabetin parti içinde bile çok güçlü olduğu düşünülürse…

Bursa Hakimiyet’in Sönmez Grubuna geçmesinden sonra bir anlamda gençler de iş başına geldi. Zira kuruluşundan beri gazetenin genel yayın yönetmenliğini yapan Saruhan Ayber için ayrılık ve yaklaşık 10 yıl sürecek Yeni Asır ve Yeni Günaydın dönemi başlamıştı.

GENÇLER İŞ BAŞINDA…

Gençler hızlı, rekabet çetin, rakipler güçlüydü. Karşıda Çağlar’ın Olay’ı, Gençoğlu ailesinin Haber’i vardı.

Önce ikinci gazeteler geldi. Olay’ın “Yeni Gün”ü varsa, Bursa Hakimiyet’in akşam gazetesi “Ekspres” vardı.

Sonra radyolar geldi. Öncülüğü Radyo Aktif yapsa da Sönmez Grubu Radyo S ile Çağlar Grubu Olay FM ile yarışa katıldı.

Ve büyük sermaye gruplarının özel televizyonlarıyla basının basın olmaktan çıkıp medyalaşma sürecine girmesi, şehir içlerinde yer alan görece küçük ofislerini şehir dışlarında kurulan plazalarına taşımasıyla Bursa basınının şaşaalı dönemi doruk noktasına ulaşmış oldu.

2000’LERDE BAŞKA ROTALAR

2000’lerde kah küçülen kah büyüyen, bazen rakipliğin bazen refikliğin zirve yaptığı, patronajların zaman zaman yerel çıkarlar üzerinden karşı karşıya geldiği, sonra da gönül dostları sofralarında ojbektiflere poz verdiği dönemlerin hepsi gelişen teknolojiye yenildi. Gazetelerin tirajları önlenemez şekilde düştü, reklam pastasından radyo ve televizyonlara kalan dilimler küçüldükçe küçüldü, esas patronlar yaş aldı, genç patronların ilgi alanları değişti.

Bursa’da, Bursa basınında herkesin gözü Celal Sönmez’deyken, radikal karar medyayı çok seven Cavit Çağlar’dan geldi. Olay TV ve Olay FM, kapatıldı. 2019’dan 2024’e kadar gözler hep Sönmez’de oldu. Piyasa dedikodularına bakılırsa bugün yarın satılıyor, bugün yarın kapatılıyordu. Uzun süre ikisi de olmadı. Ta ki geçtiğimiz haftaya kadar…

Sönmez Grubu 50 yıllık gazetesini, 31 yıllık radyosunu, 30 yıllık televizyonunu ve gencecik dijital gazetesi bursahakimiyet.com.tr’yi sattı.

Satış ve devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, medya emekçileriyle son kez bir araya geldi.

‘BURAYA KADARMIŞ…’

Bursa Hakimiyet gazetesi yazarı ve AS TV’de Gözlem Kulesi programının yapımcı ve sunucusu Namık Göz, bugünkü yazısında o toplantının ayrıntılarını kaleme aldı.

Sözlerine “Sönmez ailesi adına diyorum ki buraya kadarmış” diye başlayan Celal Sönmez, merak edilen iki soruya yanıt veriyordu:

Çalışanların hakları ne olacak, çalışanlar işlerine devam edecek mi?

Satışın ardından Medya S’ten ayrılan ilk isim Genel Müdür Burak Özgün oldu

“Bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün çalışan arkadaşlarımıza, hepsine çok teşekkür ederim. Sağ olsunlar, var olsunlar, emeklerini sonuna kadar sarf ettiler biz de elimizden geldiğince onları değerlendirmeye çalıştık. Sizlerle beraber yol arkadaşı olduğumuz ve çalıştığımız için ben çok teşekkür ederim, çok var olun. Herkesin haklarını sonuna kadar alacağını biliyorum. Yeni işlerinde göreve devam etmek çalışanların tercihi olacaktır. Umarım aynı birliktelik, aynı yayın politikası devam eder. Umarım çok daha iyi başarılı yerlere gelir.”

Peki, çoğunlukla Cavit Çağlar’la kıyaslanarak iyi bir medya patronu olmamakla eleştirilen, medya sektörünün almaktan ziyade vermeyi gerektiren gerekliliklerinden şikayet ettiği bilinen Sönmez, geçmişe dönük bir değerlendirme, özeleştiri yaptı mı?

Sönmez: Biz bu kadar yapabildik, siz büyütün!

Medyanın yeni sahiplerine yönelik “büyüyün” tavsiyesiyle birlikte evet, Sönmez’in sözlerinde bir muhasebe de vardı:

“Eğer daha büyütme yolunu seçecek olurlarsa sanırım daha doğru bir tercih yaparlar. Bizim aynı yolu niye seçmediğimizi bana sormayın. Biz onu beceremezdik. Sanırım onlar bunu becereceklerdir. Onların da Allah yardımcısı olsun. Zor bir dönemde bu işe talip oldular ve işin içine girdiler onlara da başarılar diliyorum. Biz buraya kadarını yapabildik. Daha önceki yönetici arkadaşlarımla sizlerle bizlerle bu kadar oldu. İnşallah bizden sonrakiler daha iyi, daha gelişmiş bir yere götürürler. Buranın kadrosu 25-35’ler değil, 150’ler 250’ler olur. Dijital yayıncılıkta çok daha büyük sayılara ulaşan gruplar var. Umarım o hale gelir.”

MEDYA S’İN YENİ SAHİBİ KİM?

Satış ve devir gerçekleşti. Ancak Medya S’in yeni sahibi ya da sahipleri, yani patronajı konusunda şeffaf bir süreç işlemedi.

Medya S’in yeni sahibinin İstanbul merkezli ACG şirketi olduğu biliniyor. Ancak şirketin bu alımı tek başına değil, aralarında Bursa’dan da isimlerin olduğu bir iş adamı grubuyla birlikte hareket ederek yaptığı iddialar arasında.

Şirket yetkililerin hafta başında medya çalışanlarıyla bir araya geleceği, yayın politikasının muhtemelen bu toplantıda ele alınacağı, karşılıklı olarak çalışma koşullarının konuşulacağı belirtiliyor.

Şimdilik bilinen iki medya yöneticisinin netleşmiş olduğu.

GENEL MÜDÜR SEDAT KIZILCIKLI

Yeni şirketin yönetim kurulu başkan yardımcısı ve Genel Müdürü Sedat Kızılcıklı, eski bir milletvekili.

12 Haziran 1967’de İnegöl’de doğan Kızılcıklı, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu.

2002 ve 2007 seçimlerinde AKP’den milletvekili seçilen Kızılcıklı, daha sonra inşaat sektöründe üst düzey yöneticilik yaptı.

Kızılcıklı, Nisan 2022’de DEVA Partisi’ne katılmış, ancak 7 ay sonra oradan da ayrılmıştı.

GENEL KOORDİNATÖR ERCAN YENİCE

Yeni Genel Koordinatör Ercan Yenice ise halen AKP Artvin Milletvekili olan eski bakanlardan Faruk Çelik’in danışmanı olarak kamuoyunda tanınan bir isim.

İLK İCRAAT

Medya S’in yeni yönetiminin ilk icraatı AS TV’nin yayın ağını genişletme girişimi oldu.

AS TV’nin çok yakında Türksat 4A uydusundan yayına çıkacağı ve dijital platformlara da yeniden döneceği açıklandı.