Oyun oynamak çocukların duygularını, soru sorma yeteneklerini ve çevreleriyle iletişim becerilerini artırır. Oynadıkları oyun sayesinde hayal gücü gelişen çocuklar, yaşadıklarını kolayca anlamlandırmaya başlar.
Oyun oynamak sadece çocuklara özgü bir alan değildir.
Çocuklarla oyun oynayan anne ve baba arasında bir sevgi dili oluşur. Oyunculuk bu sayede ebeveynin gündelik kaygısını da azaltıyor. Oyun alanındaki bu yeni deneyimler, anda kalarak anne, baba ve çocuklar arasında olan güç savaşını unutturuyor.
Anda kalmak olumlu hislerin oluşmasına yardımcı olur.
Oyun alanında yaşanan yeni deneyimler ebeveynlere çocukluk oyunlarını hatırlatırken, çocuklara da anne ve babalarıyla geçirdikleri zamanın verdiği güven hissini pekiştiriyor. Bu sayede oyun oynamak ve oyuncu ebeveyn olmak her anlamda olumlu hisler oluşturuyor.
Ebeveyni oyuncu olan çocuk rahatlıyor.
Çocuklarını oyun oynayarak anlamaya çalışan anne ve babaların çocuklarında davranış problemlerinin daha az görüldüğü çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Oyun alanındaki eğlence çocukların rahatlamasını ağlıyor ve gittikçe artan enerji sağlıyor. En önemlisi de çocuklar başkalarıyla olan ilişkilerinde daha esnek ve nazik oluyor.
Bunun için oyun anlarında çocuğunuzu dikkate takip etmeniz ve en çok nelere güldüğünü tespit etmeniz çok önemlidir. Onun hoşlandığı oyun yaklaşımlarını kullandığınızda başarılı olmanız kaçınılmazdır.
Bir örnek.
Dişini fırçalamak istemeyen çocuğunuza diş fırçasını konuşturabilirsiniz. “Keşke beni eline alıp dişlerini fırçalasaydın, çok mutlu olurdum. Hem de dişlerini parlatırdım.”
Sağlıklı, oyun dolu günler dilerim.