2025 yılında emekli maaşlarına yapılacak zam, emeklilerin yaşam standartlarını iyileştirmek açısından kritik bir rol oynayacak. Ancak yükselen yaşam maliyetleri, zam oranının yeterli olup olmayacağı konusunda soru işaretleri yaratıyor. 6 aylık enflasyon oranı esas alınarak belirlenecek zam oranının, gerçek hayat pahalılığı karşısında yetersiz kalabileceği ifade ediliyor. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Zam oranlarıyla ilgili hangi rakamlar öne çıkıyor?
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranının netleşmesi için Kasım ve Aralık ayı enflasyon verileri bekleniyor. Şu ana kadar açıklanan 4 aylık enflasyon oranı yüzde 12,06 oldu ve bu artış emekliler için garanti edildi. Merkez Bankası’nın Kasım ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, Kasım ayında enflasyonun yüzde 2,01, Aralık ayında ise yüzde 1,67 olması bekleniyor. Bu tahminlere göre, 6 aylık enflasyon oranı yüzde 16,22 olarak hesaplanabilir ve bu oran emekli maaşlarına zam olarak yansıyabilir.
Bu sonuç ile SSK 2000 öncesi emekli maaşı alanların aylıkları 14.178 TL’den 16.477 TL’ye yükselecek. 2000 sonrası emekli maaşları da 8.789 TL’de 10.214 TL’ye çıkacak. Bağ-Kur esnaf emeklisinin aylığı 12.695 TL’den 14.754 TL’ye, Bağ-Kur Tarım emeklisinin ise 10.089 TL’den 11.725 TL’ye ulaşacak.
Emekli kök maaşı 10.756 TL’nin altında olan milyonlarca kişi, yüzde 16,22 oranında zam yapılsa bile maaşları en düşük emekli maaşı olan 12.500 TL’yi geçemeyeceği için herhangi bir artış alamayacak. Bu durumun önüne geçmek için hükümetin en düşük emekli maaşı ile ilgili yeni bir düzenleme yapması bekleniyor. Bu kapsamda milyonlarca emekli için refah payı uygulaması devreye alınarak maaşlarda iyileştirme yapılması planlanıyor.
EMEKLİ KÖK MAAŞINA HAZİNE DESTEĞİ İLE YÜZDE 70’TEN FAZLA ARTIŞ
En düşük maaşın bu yıl Hazine desteği ile 15 bin TL olma ihtimali en güçlü olasılık olarak masada duruyor. Böylece emekli kök maaşı 8.789 TL olan SSK 2000 sonrası emeklilerin maaşlarının 15 bin L’ye ulaşması için Hazine desteği ile zam oranı yüzde 70,61’i bulacak. Aynı şekilde Bağ-Kur esnaf emeklisinin 12.695 TL olan emekli kök maaşının en düşük emekli maaşı düzenlemesi sonrası zam oranı yüzde 18,16’yı görecek. Bağ-Kur tarım emeklisinin 10.089 TL olan emekli kök aylığının ise üzerine yüzde 48,68 oranında artış yapılacağı anlamını taşıyor.
‘EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KÖK MAAŞA SABİTLENSİN’ ÖNERİSİ
Ekonomist Muhammet Bayram, 2025 yılı emekli maaş zammına dair yaptığı açıklamada, özellikle en düşük emekli maaşı düzenlemesinin önemine vurgu yaptı. Bayram, yüzde 16’lık zammın düşen enflasyon oranlarıyla emeklinin alım gücünü korumada yeterli olabileceğini ifade ederken, en düşük maaş alan emekliler için ek düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Ekonomist Muhammet Bayram, en düşük emekli maaşına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “12.500 TL’nin üzerine seyyanen bir zam yapılmalı ve tüm maaşlar kök maaş üzerinden en düşük emekli maaşına tamamlanmalıdır” dedi. Bayram, Cumhurbaşkanı’nın emeklilerin enflasyona karşı ezdirilmeyeceğine dair açıklamalarını hatırlatarak, “En düşük emekli maaşı bilmecesinden kurtulmak şart. Kök maaşa sabitleme ile maaşlar, enflasyon oranına bağlı olarak her dönem korunabilir” ifadelerini kullandı.
En düşük maaş için yüzde 50’ye yakın bir artış gerektiğini belirten Bayram, “Bu durumda en düşük emekli maaşı 18.750 TL seviyesine çıkarılabilir. Böylece hem enflasyonun çok üzerinde bir artış sağlanır hem de asgari ücret ile maaş arasındaki fark kapanmış olur” şeklinde konuştu.
Ekonomist Muhammet Bayram, büyükşehirlerde yaşayan emeklilerin karşılaştığı yüksek yaşam maliyetlerine dikkat çekerek, mevcut düzenlemelerin bu bölgelerdeki emekliler için yetersiz kalabileceğini belirtti.
Bayram, “Emeklilerimizin refaha kavuşması için 2024 yılı ‘Emekliler Yılı’ ilan edilerek kendilerinin alım gücünün artırılması için birçok market, toplu ulaşım, yurt içi otobüsler, kargo gibi kalemlerde yüzde 25 ila yüzde 50’ye varan indirimler yapılmıştı. Bu indirimler 2025 yılında da devam edeceği için alım gücü bu şekilde korunmaya çalışılacak.” dedi
Bunun yanı sıra Muhammet Bayram, “Büyükşehirlerdeki emekliler, artan kira ve temel ihtiyaç maliyetleri nedeniyle daha fazla desteklenmeli. Bu gruba yönelik ek düzenlemeler kaçınılmaz” değerlendirmesinde bulundu.