Tarihi Kentler Birliği, Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması düzenledi.
Osmangazi Belediyesi’nin vizyon projelerinden olan, Bursa’nın 2 bin 400 yıllık geçmişini ortaya çıkartıp gelecek nesillere aktaracak “Yaşayan Tarih Hisar İçi Projesi” bu yarışmada jüri özel ödülüne layık görüldü.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, İstanbul’da gerçekleştirilen prıgramda söz konusu ödülü aldı.
Törende bir konuşma yapan Dündar, Bursa’nın binlerce yıllık tarihi ile birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve insanlığın en kadim yerleşim yerlerinden biri olduğunu söyledi.
Bu mirasın en büyük varislerinden biri olarak zamana yenik düşen eserleri yeniden ayağa kaldırılıp yaşatılması için çok önemli çalışmalar yaptıklarınıa anlatan Dündar, “Tarih, sırtımızı dönüp gidebileceğimiz bir enkaz yığını değildir. Geçmişi yok saymanın, kültür ve medeniyetimizle bağlarımızı koparmanın neticesi, geleceğe de bir söz bırakamamak olacaktır. Eğer geleceğe yürümek, zamanın akışı içinde bir yurt edinmek istiyorsak kültürel mirasımıza sahip çıkmak ve yaşatmak zorundayız.”
“Yaşayan Tarih Hisar İçi” projesinin tarihi miras çalışmaları içinde büyük bir yer kapladığını belirten Dündar, şunları söyledi:
“Bu ödülü almamıza vesile olan ‘Yaşayan Tarih Hisar İçi’ projesi bizim göz bebeğimiz bir projemizdir. Bursa Hisarları ecdadımızın boş bir arazi üzerine otağını kurmadığının, kendi gayretinin ve inancının gücüyle nice aşılmaz görünen burçlara bayrağını taşıdığının da bir nişanesidir. Bu bakımdan Hisar İçi’ni koruma altına almak demek, ecdadımızla aynı ruh iklimini ve karakterini de taşımak demektir. Çünkü ecdadımız karşılaştığı medeniyetlerden aldığı birikimi tarumar etmemiş, geçip gittiği şehirleri yakıp yıkmamıştır. Bilakis o birikimin üstüne yeni değerler koyarak kendi medeniyetini daha da yukarılara taşımış ve ihya etmiştir.”
Osmangazi Belediyesi olarak projesi çerçevesinde, sadece tarihten kalan mirası koruma altına almakla kalmadıklarını söyleyen Dündar, “Müzeler, sanat atölyeleri, butik oteller, bahçe restoranlar, arkeopark projeleri ile Hisar İçi’nin hayat dolu bir sosyal ortama kavuşmasının hazırlığını yapıyoruz. Çünkü her medeniyetin dünya tasavvurunun hayat bulmuş hali şehirlerdir. Bu anlayış ile Osmangazi’yi yaşayan bir tarih olarak görerek, tarihi dokuyu insan nefesinin değeceği bir anlayışla ayağa kaldırıyoruz.” diye konuştu.
Osmangazi’nin tarihi Bursa’yı kapsayan bir ilçe olduğunu, tarihi mirasın korunup yaşatılması, tarihi dokunun ayağa kaldırılması noktasında da ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten Dündar, bölgede yürütülen çalışmalarla ilgili de bilgiler verdi.