Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Başkan Bozbey görevdeki ilk yılını anlattı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlediği toplantıda görevdeki birinci yılını değerlendirdi. Atatürk Spor Salonu’nun temelinin 19 Mayıs’ta atılacağını açıklayan Başkan Bozbey, yıllardır belediyeye destek olan BUSKİ’nin ciddi bir tahribata uğratıldığını anlattı. “Biz şu anda Büyükşehir olarak BUSKİ’ye para aktarıyoruz” diyen Mustafa Bozbey, BUSKİ’nin borcunun yıl sonunda 25 milyar TL’ye çıkmasını beklediklerini söyledi. Bozbey, Bursa Büyükşehir, BUSKİ ve diğer iştiraklerin toplam borcunu 31 milyar olarak açıkladı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Merinos Atatürk Kongre ve

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlediği “değişimin ilk yılı” basın toplantısına CHP milletvekilleri, il başkanı, ilçe başkanları, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve basın mensupları katıldı.

Bozbey’in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

– Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak olası depremlere karşı kentimizi daha dirençli hale getirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bilimsel veriler eşliğinde kentsel dönüşüm projeleri, afet yönetim planları, risk azaltma stratejileri ile Bursa’nın geleceğini güvence altına almakta kararlıyız.

– Kentimizin gururu Bursaspor şampiyonlukla yeniden ayağa kalkmıştır. Bursamızın birlik beraberliğinin eseridir. Başta kararlı duruşlarıyla yönetim kurulu başkanı kardeşimiz Enes Çelik’i, yönetim kurulu, teknik kadro, futbolcular ve yönetimi ve taraftarlarımızı kutluyorum. Bu zafer kimseyi ötekileştirmemenin karşılığıdır. Hedefimiz süper lig. Bu yolda her zaman olduğu gibi maddi manevi her zaman Bursaspor’un yanındayız. Yanında olmaya devam edeceğiz. Bursa gülümsüyor çünkü Bursaspor’umuz yeniden yükseliyor.

‘Hesap sorulacaksa geçmişe bakmalarını öneririm’

– Bizimle ilgili suç duyurusunda bulunuldu. Hesap sorulacaksa önce geçmişe bakmalarını öneririm. 1,5 yıl öncesine baksınlar yeter. O kişilere tavsiyem kendi dönemindeki belediye yönetimlerinden başlamalarıdır. Bizim verilemeyecek hesabımız yoktur. Attığımız her adımda şeffaf olacağız. Kamu kaynaklarını Bursalı hemşerilerimiz için kullandık. Ne yaptıysak Bursa için yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz. Tam da Bursaspor’umuzun başarısı ile kentin kenetlendiği, ortak sevincin yaşandığı o günlerde bir suç duyurusunun bulunulmasını Bursalı hemşerilerimizin iyi değerlendirmesini arzu ediyorum. Bursaspor’umuz nasıl şampiyon olup lig atladıysa biz de Bursa’mızı üst liglere taşıyacak bir yolculuğa çıktık. Bir yılda kentimiz bir üst lige atlamıştır. Demokrasinin kurumsallaşması, seçilmişlerin seçmenlerine hesap vermesi şeffaflık ile mümkündür. Bugünkü toplantımızın amacı da budur.

‘Çekirge Teras’ta protokol yok’

– Koskoca belediye, Türkiye’nin 4.büyük şehri, ekonomik anlamda değerlendirdiğimizde 2. sırada yer alan ekonomik büyüklüğe sahip şehrin belediyesi ne hale gelmiş? Hatırlayalım. Birincisi keyfiyet ile yönetilmiş, hesapsız, plansız, izinsiz yapılan işlerle Bursalıların parasının nasıl boşa harcandığını, kentimize nasıl zarar verildiğini gören, araştırarak ortaya çıkartan bir anlayıştayız. Yazıktır, günahtır. Bunlar Bursalıların paralarıdır. Çekirge Teras sizlerin de bildiği gibi. 162 milyon lira para harcanmış, bir tane helvacı kağıdına yazılı metin yok. Devir yok. Ortada protokol, tahsis, hiçbir şey yok. ‘Niye yaptınız?’ dediğimizde ‘Efendim yapın dediler yaptık.’ Bir belediye bir yere para harcayacaksa, ne olursa olsun, onun protokolü, şartları olması lazım. Ona göre proje hazırlanır belediye bütçesinden para harcanır. Bu suçtur. Kamusal suçtur. Bu para ne oldu, maalesef elimizden alındı. Bursa Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyona tahsisi yapıldı. Hani büyükşehir ödedi parayı. Yine doğu bölgesindeki vatandaşlarımıza hizmet etmek amacıyla Cumalıkızık-Değirmenönü Gasilhane Projesi. Orman Bakanlığı, diğer bakanlıklar sizde. Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvurup protokol yapın. Buna göre o hizmeti yapın. Başvuru yok. Tahsis yok. 6 milyon lira harcanmış, şu anda Orman Bölge Müdürlüğü’nün ofisi olarak kullanılıyor. Yazık günah değil mi? Bu milletin Bursalının parasına yazık değil mi.

‘Atatürk Spor Salonu’nun temeli 19 Mayıs’ta atılacak’

– Atatürk Spor Salonu. 3500 kişilik olan spor salonu, bin kişilik ihaleye çıkmışlar. 3 bin 500 kişinin maç izlediği yılları hatırlıyorum, lise yıllarımda inanılmaz müsabakalar vardı. O salonu yıkıp bin kişilik salon yapmaya kalktılar. Bursalılar itiraz edince 3 bin kişiye çıkardılar. O zaman niye yıktınız derler insana. Bu keyfiyetten dolayı biz iptal ettik. 5 bin 16 kişiye çıkardık. Şu anda 5 bin kişilik salon yapılıyor. Altyapısı ona göre hazırlanıyor. Hikayeden temel attılar. Temel demek demirleri döşenmiş, kolonların filizleri çıkarılmıştır. Bunun törenini yaparsınız. Burada kuyuya sadece bir şey atmışlar. Onun temelini beraber atacağız. 5 bin 16 kişilik Atatürk Spor Salonu’nun temelini hep beraber atacağız. Bir yatırım yapılıyorsa bu yatırım hakkıyla yapılmalıdır. Müjdemi vermiş oldum. 19 Mayıs’ta sizleri oraya bekliyoruz. 5 bin 16 kişilik Atatürk Spor Salonu’nun temelini hep beraber atacağız.

‘Hamitler’de çöplük ve mezarlık kamulaştırılmamış’

– Hesapsız plansız yapılan işlerin en önemli örneklerinden bir tanesi ile de Yenikent Katı Atık Depolama ve Hamitler Mezarlığı’nda karşılaştık. Uzun yıllar boyunca Bursa’yı yönetenler Bursa’nın çöplerini döktükleri alanı kamulaştırmamışlar. Hamitler’deki mezarlıkta vatandaştan 45 bin lira almışlar, vatandaşın tapulu mülküne öleni gömmüşler parayı belediyeye alıp yer sahibi vatandaşa para ödememişler. Bursalılar bilsin 210 bin metrekare çöp yapım sahasında, Hamitler’de kamulaştırmamış alan var. 31 bin metrekare mezarlıkta var. Toplamı 241 bin metrekare. 20 yılda her yıl 12 bin metrekare yer kamulaştırma yapılsaydı, bugün bitmişti. Keyfiyet ile vatandaşı mağdur ettikleri gibi milleti Bursalıları mağdur ettiler. Büyükşehir Belediyesi’ni de aynı şekilde mağdur duruma bıraktılar. Çöpü döktüysen parasını vereceksin. Alacaksın mülkiyetini. Cenaze gömüyorsan, para alıyorsan üstelik, aldığın parayı mülkiyet sahibine ver kamulaştır. Bu dahi yapılmamış. Bursalılar bunları bilmiyor. Biz de zor bulduk bunları. Adım adım ilerleyerek. Bizler nasıl zorlukları aşacağımızı biliyoruz. Her zorluğu aştıysak bunu da Bursa’mız için aşacağız. Vatandaşlarımızın haklarını orada vereceğiz ve onları kamulaştırıp mağduriyeti önleyeceğiz.

– Ana kucağından, Busmek’e, YKS kurslarında sıkıntılar var. Biz belediye olarak kendimiz üstlendik. Bir şirket yapıyordu. Belediye olarak o çocuklarımızın gelecekte iyi bir insan olmasını sağlamak üzere biz şu anda oradaki çalışan kardeşlerimizin tümünü belediye uhdesine alarak nitelikli hizmet veriyoruz. Bunun da bilinmesini istiyorum. Bu kurumları belediye bünyesine katarak hizmeti nitelikli hale getirdik. Ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz. Oradaki yetkin olan insanlar da bu konuda çocuklarımızın iyi birey ve başarılı insanlar olması için özveri ile çalışıyor.

– Merkezi hükümetin Üniversite Görükle hafif raylı sistem hattı. Temel atıldı. Projesi bile yok. 23 Ocak 2023 tarihinde temeli atıldı. Hızlı tren hala gelecek. Kara tren gibi oldu. Doğancı Tüneli neden açılmıyor? Merak ediyor musunuz? 2017 yılında temeli atıldı. Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin durumunu görüyorsunuz. Hani suç duyurusunda bulunanlar var ya, o konuda bir şey yapıyorlar mı? Merak ediyorum. Bu projelerin tarihlerine bakmanız yeterli. 2016 yılında temeli atıldı. Hani Bursa önemliydi. Ne yazık ki bunları yaşayan bir kent.

‘BUSKİ iştirakler içerisinde en kötü durumda olanı’

– Aynı zamanda israf ikinci sırada geliyor. En köklü kurumlarımız olan BUSKİ ciddi bir tahribatla karşı karşıya bırakılmış. BUSKİ iyi yönetildi denmişti. Ben büyükşehir meclisinde 20 yıl görev yaptım. BUSKİ Büyükşehir Belediyesi’ne para aktarırdı. Şu anda BUSKİ’ye Büyükşehir olarak biz para veriyoruz. Nereden nereye… BUSKİ; öyle bir anlatmışlardı ki, yüzde 25 suyu ucuzlatalım dedim. Yaptık da. Ama işin içine girince kazın ayağının hiç de öyle olmadığı ortaya çıktı. Devlet Su İşleri çok önemli bir kurumumuz, bir çok belediyede o hizmetleri DSİ yapar. O ilgili büyükşehirin su kanalizasyon şirketine aktarır. Oradan da payını sürekli olarak 20-30 yıl boyunca geri alır. Burada da DSİ’nin yapması gereken bir çok iş maalesef kredi ile hem de dövizli kredi ile Euro bazında kredilerle BUSKİ’ye üstlendirilmiş ve BUSKİ şu anda kurumlar içerisinde, 9 iştirak içinde BURULAŞ ile en kötü pozisyonda olanı. Belediye içinde en büyük yolsuzluğun olduğu kurum. Üstü örtülmüş. Biz taşıdık yargıya. 3-4 kişi sadece tutuklanmış. Ayakları yok mu bunun. 600 kişi yargılanıyor. Biz yargıya taşıdık. Biz BUSKİ’yi de ayağa kaldıracağız. Belediyeyi toparladık. BUSKİ ve diğer şirketleri de toparlıyoruz. Zaman aldı ama çok önemli noktalara geldik. Spor tesislerinin üzerine BUSKİ’ye GES yatırımı yaptırmışlar. İşi mi BUSKİ’nin? Hadi yaptınız, neden çürümeye terk ettiniz? 10 binlerce dolarlık o tesisler çürümeye terk edilmiş, hepsini söktük. Yazıktır günahtır. UEDAŞ demiş ki ben buraya izin veremem. Niye yaptın. Esas suç olan bunlar. Mudanya Aydınpınar’da rüzgar enerjisi çalışmıyor. Yargıda. Belediye binasındaki trijenerasyon hiç çalışmıyor. Stadyumda da var. Çalışmıyor. Belediyenin oradaki çalışmış. Gürültü şikayeti gelmiş. Kapatmışlar. Firma geldi. 1,5 milyon Euro alınmış. İkisine 500 bin Euro verip sökelim başka yerde kullanalım dedi firma. Bu aklı kim veriyor. Bunun araştırması yapılmaz mı? Doğru yatırım yapılmaz mı? Buraya bu olur mu? 2 tane gölet yapmışlar. Gölet su almıyor. Su almayan yere gölet yapılır mı? Belediyeye destek olan BUSKİ, belediyeye yük olmuş. Ama bunu çözeceğiz.

Euro cinsinden 359 milyon euro BUSKİ’nin dış borcu var. Döviz bir lira artınca 359 milyon lira borç artıyor. 8 milyar olan borç bir yılda 14.7 milyar liraya çıktı. Muhtemelen bu yılın sonunda BUSKİ’nin borcu 25 milyar liraya çıkacak. Yapılan işlerin bir çoğunu DSİ yapmak istemesine rağmen Bursa Büyükşehir üstlenmiş. Önemli değil gel kredi buluruz demiş birileri. BUSKİ hep euro ve dolar borçlanmış. Doğru değil arkadaşlar. Türk Lirası borçlanmasına tarafım.

– Önceki dönemde Aktoprak’a giden var mı? Aktoprak’a ziyarete gittim. Müze olarak ve sosyal tesis olarak yapılan 7 yıllık binalar atıl durumda. Müzede 2 kez hırsızlık olmuş. Kapısını kilit vurulmuş. Bırakmışlar. Orasını da toparlıyoruz. Göreve geldiğimizde gördük ki, miras da kaderine terk edilmiş. Aktoprak alanını küresel turizm kriterlerine göre yeniden şekillendireceğiz.

– Çalı ile ilgili bakan geldi açılış yapıldı. Kamulaştırması büyükşehir tarafından yapılan yol. Aydınlatmalara 30 milyon ödendi. UEDAŞ tekniğe uygun değil sökün dedi. Niye elektrik bağladınız. Bakan açacağı için bağladık dediler. Sökün onları. Koştura koştura savcılığa suç duyurusunda bulunanlar, ne diyor acaba. Bunlar birkaçı.

‘T2 yerine metrobüs olsaydı 10’da bire mal olacaktı’

– T2 tramvayı. 211 milyona bitmesi gereken iş. 782 milyona bitiyor. İstediğimiz gibi yine değil. Bursalının paraları nereye gidiyor? Metro yapılacak parayla tramvay yapmışsınız. Metrobüs koysaydınız 10’da bire mal olacaktı. Bunlar sorgulanıyor. Bursalılar hiç merak etmesin. Hepsi teftiş kurulumuzca inceleniyor. Raporlanıyor, savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor. Sonuç alınır alınmaz. Adli yargının işi. Biz güveniyoruz. Zarar eden belediye şirketlerine hülle yapmışlar. Zarar ediyor. Aralık ayına geldiğinde kar etmesi için 2 ay operasyon yapıyorlar. Ocak ayına aktarıyorlar.

– Şirketlerin borç durumu. Göreve geldiğimizde 4,6 milyar lira idi. Şu anda 3,74 milyar lira borcumuz var. Mali disiplin ve denetim uygulanıyor. Yeminli mali müşavirlerden rapor alıyoruz. Bir yıllık raporları yeminli mali müşavirler denetleyerek bu raporları çıkarıyorlar.

– Ayrımcılık yapmışlar. Çifte standart uygulamışlar. Göynükbelen Gençlik Spor Kampı vardı. Orhaneli Belediyesi Gençlik Spor Müdürlüğü’ne tahsis etti. Başkanla görüştüm. Bursa’nın hakkı olan bu tesisi herhangi bakanlığa devrederseniz yarın bu başkaları tarafından kullanılır. Yapma dedik. Önce meclis tahsise izin vermedi. Tekrar bir daha getirdiler geçirdiler. Bursalıların burası. Tesis Bursa’da kalmalı. Kamu yararı gözetilmeden alınan bu kararları, Bursalı hemşerilerimin vicdanına bırakıyorum.

– Havuzlupark’ta 2-3 ihale yapılmış. O tesis de bakanlığa devredildi. Havuzlupark’ta maliyetler çok yükseldi dedik. Gençlik Spor Bakanlığı destek olmadığı için biz de çıkmış olduk.

– Üniversite ile protokol yapılmış. Bir spor tesisi yapılıp Uludağ Üniversitesi’ne devredilecek. Gençlik Merkezi yapılacak Büyükşehir işletecek. Meclisten çıkan karar bu. Seçim öncesi spor tesisi devrediliyor Uludağ Üniversitesi’ne ama Gençlik Merkezi’nin imzası eksik kalıyor. Göreve gelince tespit ettik. Rektör’le ben de görüştüm. Biz devredemeyiz dedi. Biz kendimiz işleteceğiz. Niyet neyse? Devretmediler. Hala rektörlük bu konuda direnç gösteriyor. Sayın rektörden Bursalıların ve basının huzurunda tekrar bu talebi yineliyorum. Gelin bu evrakı imzalayın. Biz gençlik merkezini bitirip gençlere nitelikli hizmet sunalım. Orası Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir yer.

‘Vakıflar tarihi binalara el koydu’

– Beyazıtpaşa Medresesi, Darphane, TahirAğa Hamamı gibi yerlerin tapularını Vakıflar bizden aldı. El koydu. Hani devlette devamlılık esastı. Madem devamlılık esas ise Büyükşehir’de kalması gerekiyor. Müze ve benzeri tarihi sivil mimari örneği olan bir çok tescilli bina da içeriğinden bağımsız olarak işlevine uygun olmayarak dernek, vakfa ve kurumlara verilmiş. Kamu yararına aykırı hareket edildiğini ifade etmek istiyorum. Doğru değil. Bu dernek ve vakıflara verilen 50’den fazla eser mevcut. Bu kültürel değerlerimizi yeniden halkımıza kazandırmak bizim en büyük sorumluluklarımızdan birisi.

– Belediye kaynaklarını siyasete sponsor olarak da nasıl kullandıklarını açıkladık. Her dönemde, belediyenin kaynaklarını siyasette sponsor olarak kullanmışlar. Tekrar soruyorum. Hani Bursaspor şampiyon olduktan sonra koştura koştura gidenler var ya bunları sorgulasınlar önce.

‘Belediye borcu 9,5 milyar, şirketlerin borcu 3,7 milyar’

– Nisanda borç 27,3 milyar lira idi. Arada kurnazlık yapmışlar. Müteahhitlere demişler ki şubat marttaki hak edişleri göndermeyin. Borç düşük gözüksün. Onları da yakaladık. Meğer borç 31.8 milyar lira imiş. Seçimden sonra bakarız demişler. 2024 nisan borç tutarı 27,3 milyar lira iken bugün 31.1 lira oldu. Borçtan düşüş sağladık bunu da mali disiplin ile yaptık. Büyükşehir 11.1 milyar lira iken 9,5 milyar liraya düştü. BUSKİ’nin borcu 11,5 milyar lira iken 17,8 milyar liraya yükseldi. Şirketlerin borcu 4,6 milyar lira iken 3.7 milyar liraya düştü. BUSKİ’nin borcu yüzde 55 artması döviz artışından kaynaklı.

‘Belediye komaya girmiş’

– Liyakatla iş yapanları kenara itmişler. Siyasi ilişkilerle belediye yönetmişler. Kurumun yapısı adeta Çemişgezek Belediyesi ile eşit duruma gelmiş. Çünkü ne bir daire başkanı, ne genel sekreter yardımcısının sekreter yardımcısı ile ilgisi yok. Her müdürlük kendi bilgisayar programını ihale etmiş yapmış. Her daire başkanının kendi programı var. Böyle belediye olur mu? Biz 20 sene önce Nilüfer’de tek çatı altında topladık. Yukarıdaki talimat vermiş aradaki yapmış. Hedefsiz sistemsiz dağınık bir yapı. Doğru teşhis ve tedavi için adım attık. Röntgen çektik. Hasar tespitini yaptık. Biz 6 ayda belediyeye hakim oluruz dedim. Sizlerle paylaştık. Ama pandoranın kutusu açılınca aynen Rusların matruşkası gibi kaldırdıkça başka bir şey çıktı. Bir yıla kadar uzadı. Halen daha yüzde 10’luk hakim olamadığımız kesim var. Belediye komaya girmiş. Elektro şokla ancak hayata döndürebilirsiniz. Bursa’yı sevmek bize hayati sorumluluk yüklüyor. Temel anlayışımız, önce Bursa, öncü Bursa. Bunun için planlı programlı bir şekilde ihtiyaçlarımızı analiz ettik.

‘Gelir artırıcı faaliyetlere odaklandık’

– Göreve geldiğimizde karşımızdaki en büyük sorunlardan birisi plansızlıktı. Hiç bir plan yoktu. Önce planlama ile başladık. Çünkü biz geleceği doğru kurmak için önce zeminin sağlam olması lazım. Zemin sağlamlaştırmamız gerektiğini biliyoruz. Bir bölü 100 binlik strateji planlarımız başta olmak üzere Bursalının sözünü, katkısını aldık. Almaya devam ediyoruz. Kurumsal düzenlemelerle kapasite arttırımı sağlarken bir yandan da kentin gelişimi için gerekli yatırım önceliklerini de belirledik. İsraf ve savurganlığı tam olarak önledik. Bu konuda mali disiplini ve kurumsal bütünlüğü de sağladık. Bu anlamda misyonumuzda da belirttiğimiz gibi, gelişen, güçlenen, geçinen güvenli ve gülümseyen kentimiz için sağlam bir yatırım inşa ediyoruz. Sıkı bir mali disiplin ile gereksiz harcamaları durdurarak kaynaklarımızı doğru alanlara yönlendirdik. Gider azaltıcı faaliyetler yaptık. Gelir arttırıcı faaliyetlere odaklandık. İhalesi yüksek maliyette yapıldığı için eleştiriyorlar ya, kentsel dönüşüm. Bir ihale yapmışlar. Seçime 10 gün var. Arabayatağı’nda. Yaklaşık dairenin maliyeti 4,5 milyona geliyor. Nasıl dönüşüm yapacaksınız? Arazi sizden bir de. Üstündeki yapıya veriyorsunuz daire başı 4,5 milyon lira. Bunu iptal ettik. Hesabı yaptık. Eyvah dedim. Hemen iptal ettik. Kat karşılığı verdik. Belediyenin cebinden bir lira çıkmıyor. 700 milyon lira para çıkacaktı. Şimdi çıkmayacak. Hem afet durumlarında hem de birçok etkinliğimizde kullanmak üzere önemli gider kalemini belediyemiz olarak kendimiz yapıyoruz. Çürümeye terk edilmiş tırları bulduk. 2 tanesini aldık. Gezici sahne yaptık. Bir lira para ödemiyoruz. Bunlar gibi bir çok alanda tasarruf ediyoruz. Gelirlerimizi arttırmaya yönelik çalışmaları kararlılıkla sürdürüyoruz. Yeni kaynaklar sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda şirketlerimizin mali yapısını da daha üst seviyeye çıkarmak için onları bir çatı altında toplayacağız. Şeffaf güçlü finansal kurgu oluşturuyoruz. Tüm vatandaşlarımızı eşit görmek, ayrısı gayrısı olmayan bir hizmet anlayışı oluşturmak bizim anlayışımızla mümkündü , bunu sağladık. Tüm proje ve etkinliklerimizi 17 ilçemize de insanlarımızın faydalanacağı şekilde planladık. Bizim için seçilmiş olan her ilçe belediye başkanı değerlidir. Katılımcılığı çok önemsiyoruz. Hiç kimseyi ötekileştirmeyen anlayışa sahibiz. 17 belediye başkanımızla 3 ayda bir buluşuyoruz. ilçelerin sorunlarını konuşup kararlar alıyoruz.

‘CHP’li belediyeleri kıskaç altına alma durumu var’

– CHP’li belediyelere inanılmaz bir finansal anlamda üzerine gelme, kıskaç altına alma durumu var. 20 yılda biriktirdikleri tüm borçları biz gelince tahsilata geçtiler. 2024’ün sadece son 4 ayında önceki döneme ait olan borçlardan 1,2 milyar lirayı kestiler. 1,2 milyar lira kent içine verilseydi 5 milyar liralık ekonomik döngü sağlamış olacaktı. Bunun da önüne geçtik. Çeşitli yapılandırmalarımız var. Ödemeye devam ediyoruz. Kendi dönemimizde bir yılda SGK ve vergi borcumuz tıkır tıkır ödeniyor. Hem hizmet üretmemişler, hem sorunları çözememişler, kenti bu hale getirmişler. Hem de devlete ve millete borç yapmışlar. Ülkemizde genel olarak baktığımızda ne yazık ki, birden fazla sıkıntı içerisinde olduğumuzu biliyoruz. Hem ülke hem kentler olarak önemli krizlerin arifesinde, bazılarının içinde yer alıyoruz. Ekonomik kriz, sosyal, siyasal kriz. Uygulanan yanlış politikalarının bedelini hem vatandaşımız hem de hizmet üreten kurumlar olarak bizler ödüyoruz. Maliyetlerimiz sürekli artıyor. Kaynaklar sürekli azalıyor. Ben mali açıdan değerlendirdiğimde arkadaşlara minimum son 3 yılı değerlendirin derim. 5 yıl ortalamasını alın derim. Biz bu yıl belediye bütçesini 36 milyar lira belirlemiştik. Görünene göre, 36 milyar liranın 24-25 milyar lirada kalacağını malesef ekonominin getirdiği sonuç olarak görüyoruz. Çünkü üretimin olmadığı bir ülkede üretimin artmadığı bir kentte vergi tahsilatı da mümmkün olmuyor. Vergi oluşmuyor. Vergilerden belediyelerimize pay azalıyor. Ortalama 3 milyar lira civarındaki büyükşehir ağırlıklı maliyeden aldıkları paylar alınır. yüzde 82’si maliyeden gelen paydır. Ancak maliyeden gelen pay ortalama 1,5 milyar lira civarında. Aslında ekonomik krizin faturasını halk da kurumlar da belediyeler de yaşıyor. Ekonominin bozulmasının yaşattığı sosyal kriz de var.

‘Sosyal destekleri artırmayı planlıyoruz’

– Halkımız her geçen gün yoksullaşıyor. Kriz şartlarında sorumluluk alan yerel yöneticiler olarak sosyal politikalara daha fazla önem veriyoruz. 15 günde bir ilçelere gidiyorum. Geçen sene ilk başladığımda yüzde 60 iş talebi vardı, yüzde 40’ı da mahalle ve ilçesiyle ilgili sorunları dile getirirlerdi. Son gittiğim her yerde yüzde 95’i iş ve aş istiyor. İçinde yaşayan biri olarak söylüyorum. Yüzde 95’i iş ve aş istiyor. Sosyal kriz bu denli önemli. Bizler kaynaklarımızın önemli bir bölümünü önemli süreçte sosyal krizi azaltmak için seferber edeceğiz. Önümüzdeki süreçte daha da sosyal destekleri arttırmayı hedefliyoruz. Çünkü tüm bunlar da bizim vatandaşımızın en azından geleceğe güvenle bakabilmesini sağlamak için onların yanında olmamız gerekiyor. Bunlar yetmezmiş gibi siyasal kriz yaşanıyor. Aylardır belediyelerimize yönelik iftira ve operasyonlar yapılıyor. Cumhurbaşkanı adayımız Ekrem İmamoğlu’nun yolunu tıkamak için ülkemizi siyasi krize sürükleyen bir anlayışın olduğunu görüyoruz. Bununla karşı karşıyayız. Bizler tüm bunlara rağmen vatandaşa hizmet etmeye devam ediyoruz. Hemşehrilerimiz için hizmet üretmek, çalışmaktan da asla asla geri durmayacağız. Bir önceki döneme göre kesintilere rağmen el konulan paralarımıza rağmen merkezi iktidarın desteklerinden mahrum bırakılmamıza rağmen, hak ettiklerimizi alamamaktan bahsediyorum. Buna rağmen hiçbir hizmetimiz aksamadı. Aksine kredi notumuz yükseldi. Belediyeler arasında kredi notu yükselen güveni yükselen bir kurum oluştu. Bir yılda oldu. Belediyemiz tıkır tıkır çalışıyor. Bahane üretmiyoruz. Aynı işleri çok daha az kaynakla yaşama geçiriyoruz. Geçmiş dönemin savurgan yaklaşımı ile bugünkü finansal başarı arasındaki fark net biçimde de ortaya konuluyor. Göreve geldiğimizden bu yana bir çok işe el attık. Temel atmayalım. Biz işi yapıyoruz. Vatandaş kullanıyor. Nilüfer’de onlarca park yapıyor bir tanesini açıyorduk. Vatandaş kullanıyor. Temel atacağımız yerler de olur tabi. Ağaç gölgesine yapılacak düzenleme için temel de atmayız açılış da yapmayız.

– Uzun yılardır ihmal edilmiş pek çok konuyu çözüme kavuşturduk. Yolumuza kararlı şekilde devam ediyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursalılar arasında kopan bağları onarmak için katılımcı yerel yönetim anlayışı ile çalışıyoruz. Herkesi dinleyen, birlikte karar alan, birlikte yöneten bir anlayışla her 15 günde bir mahallinde buluşuyoruz. Bunu yaparken belediye yöneticilerimizle birlikte başkan burada projemizi vatandaşın ayağına taşıyoruz. İlgili arkadaşlarımız onlara bilgi veriyor. Hedefimiz yerinde çözüm, katılımcı yönetim ve ortak akılla Bursa’nın meselelerini çözmek. Bursamız bizlerle birlikte adeta nefes adı. Özgürleşti. Neden özgürleşti. Gençlerden duyuyorum. Bir çok insandan duyuyorum. Kendimizi daha özgür hissediyoruz diyorlar. Ortak akılla kentimizde gerçek bir değişim, dönüşüm sürecini başlatan anlayıştayız. Bursamız bizlerle birlikte nefes almıştır. Bu nefes alışı giderek de artmaktadır.

– Huzurevlerimiz aktif yaşam merkezi oldu. Yüzde 30’u ücretsiz olarak kalıyor. Türkiye’de bu konuda destek veren belediyelerin içinde en üst seviyedeyiz. Taziye ikramlarını da yapıyoruz. Bunları yaparken ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımıza bu destekleri yapıyoruz. Daha önce bakanlığın listesine göre yardımları yapıyoruz. 17 ilçede 200 bin insanımıza iftar verdik. Her gün 15 ayrı noktada ramazan boyunca
150 bin kişiye ulaştık. Kent lokantalarımızı arttırıyoruz. Çok talep var. Bu talepleri değerlendirirken, esnafımızın zarar görmeyeceği, esnafla rekabet içinde olmak istemiyoruz. Esnaf burnundan soluyor. Bazıları siftahsız dükkan kapatıyor. Destekleri esnaf üzerinden yapıyoruz. Besaş her gün 5 bin ekmeği ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Besaş’ta üreticiden aldığımız üreticiye destek maksatlı aldığımız ürünleri sattığımız gibi, üreticinin de tüketicinin de kazanacağı ortam oluşturduk. Besaş tanzim mağazaları açılıyor. Adı değişmiyor. Bu sisteme doğru gidiyoruz. Süt ürünlerimiz var, kadın kooperatiflerinden aldığımız, üreticiden aldığımız ürünleri satıyoruz. Aracılık yapan bir kurum olduk. Onun için ayrı düşünülmesi lazım. Bu konuda da çalışmalarımızı yürütüyoruz. 10 bin üniversite öğrencimize 162 milyon lira destek verdik. Bursa yuvam projelerini başlattık. 30 yuvamda ücretsiz nitelikli hizmet veriyoruz. Aileleri de işin içine katarak sosyal proje yürütüyoruz. Öğrencilere 6,5 liraya ulaşım imkanı ile Türkiye’de birinci sıradayız, yüzde 75 indirimli sağlıyoruz.

‘Naim Süleymanoğlu Bulvarı 15 gün içinde bitecek’

– AKOM’u kurduk. Zaten vardı dediler. 10 metrekare alanda vardı. Bizim yaptığımız farklı bir şey. Biz gerçek Afet yönetim koordinasyon merkezi oluşturduk. Depremde arkadaşlarımız AKOM’a gittiler. Kameralarla kentin taramasını yaptılar. Mudanya Nilüfer Kavşağı’nda güzel bir çalışma oldu. Daha önce vardı dediler. Niye yapmadınız? Arkadaşlarımız 4-5 simülasyon yaptı. En doğrusunun bu olduğuna karar verdik. Şu anda büyük bir rahatlama oldu. Ata Bulvarı’nda da yaptık. Diğer doğu tarafında da girişimlerimiz var. Bunun yanında ana arterler oluşturma çabalarımız var. Bu konuda da ağırlıklı olarak çalışıyoruz. Bulvarları, bize devredilen Naim Süleymanoğlu Bulvarı 15 gün içinde bitecektir. Örnek bir bulvar yapıyoruz.

– Balat’tan koku şikayeti geliyordu. çöpün gazını almamışlar. Eğer geçen sene gazı açığa çıkartmasaydık çöpte patlama olurdu. 2 yıl yapmamışlar.

– Mudanya’Ya turist gemilerinin gelmesini istiyoruz. 600 kişilik turist gemilerinin gelebileceği kesinleşti. Bu konudaki operasyon yürüyor. inşallah bunu da hep beraber sağlamış olacağız.

– Emek-Şehir Hastanesi hattı bakanlık yapıyor uzadı. 20 aracı bakanlık satın aldı. Bakanlık yapıyor zaten bakanlık satın aldı, diyebilirler. bunların parasını tekrar bizden alacaklar.